vrijdag 23 november 2012

Interview van 2 Cibap studenten

Op 8 november hebben 2 studenten van het Cibap in Zwolle mij geïnterviewd. Lees het interview hieronder.



Interview met Egbert.EGD door Iris Beuzenberg en Stijn Schuurman CR21V

Egbert.EGD staat voor "Egbert’s Grafische Decoraties". Hij ongeveer 12 jaar geleden begonnen, met graffiti en tekenen. Op een gegeven moment besloot hij om van de muur over te stappen op schilderdoek toen noemde hij zichzelf nog “Egberts Graffiti Decoraties”. Sinds 2 jaar heeft hij van zijn hobby ook zijn werk gemaakt, en verzocht hij ook vormgeving, ontwerpt hij websites, huisstijlen, workshops en decors.

Egbert is opgegroeid in een niet zo creatief gezin, ondernemerschap zit echter in de familie.

Egbert houdt beslist niet van het woord “kunstenaar” en vindt het ook niet fijn dat hij zichzelf nu zo moet noemen. Hij zou zichzelf liever een “creatief-ondernemer” noemen. Zelfstandig ondernemer wilde hij altijd al worden, maar hij had nooit gedacht dat hij kunstenaar zou worden. Het leuke aan zelfstandig ondernemer zijn vindt hij dat hij alles op zijn eigen manier kan aanpakken en de onverwachte dingen die op zijn pad komen. In principe heeft hij volledig een eenmanszaak maar voor dingen zoals tekst correctie en website bouw neemt hij nog wel eens iemand in de arm.

Er zijn verschillende opleidingen zijn vooraf gegaan aan zijn huidige baan. De opleiding standbouw op het Cibap vond hij de leukste 4 jaren van zijn schoolcarrière, echter was hij na deze 4 jaar wel helemaal klaar met het “feubelen fransen en dingen in elkaar plakken”. De horeca heeft hij altijd erg leuk gevonden, hij is na het Cibap dan ook de Hoge Hotel School gaan doen. Toen hij deze had afgerond is hij bij Fred & Douwe terecht gekomen, in Deventer, waar hij de marketing ingerold is. 2,5 jaar geleden is hij op zichzelf begonnen en heeft daarbij Fred & Douwe als eerste klant meegenomen.

Egbert maakt vrij werk en werkt in opdracht. Het vrije werk is begonnen doordat hij zelf iets aan de muur wilde hangen. Wat volgde was dat mensen dit wilde gaan kopen. Uiteindelijk kreeg hij zo ook zijn eerste opdrachten. Ondanks het feit dat opdrachten meer zekerheid bieden qua inkomsten geeft hij geen voorkeur.

Het prachtige Atelier.EGD van Egbert, op Brink nummer 21 heeft hij met een beetje geluk gekregen. Hij begon zijn werk in zijn eigen schuurtje maar merkte al snel dat dit niet praktisch was. Zoetjes aan is hij toen opzoek gegaan naar een ruimte voor zijn atelier. Toen hij van iemand een tip kreeg om zich voor een anti-kraak werkplek in te schrijven deed hij dit, en wat bleek? De medewerker van het anti-kraak bedrijf bleek een oude klasgenoot te zijn, van het Cibap! 2 a 3 weken later had hij een pracht atelier.

Zijn bedrijf is voor hem absoluut geen vetpot. Nu hij voor zichzelf werkt schaamt hij zich ook een beetje voor het feit dat hij vroeger bij zijn bazen om loonsverhoging vroeg. Hij geeft zichzelf elke maand hetzelfde salaris en daar kan hij goed van rond komen. Het feit dat hij doet wat hij leuk vindt is voor hem dan ook het belangrijkst.
Op de vraag of de recessie veel invloed op hem heeft kan hij moeilijk antwoord geven, omdat hij eigenlijk niet beter weet. Zijn bedrijf groeit maar of dat meer zou kunnen zijn doordat de recessie er nu is weet hij niet. Een stijgende lijn zou dus wel heel goed een veel steilere lijn kunnen zijn. Wat hij wel merkt aan de recessie is dat zijn opdrachtgevers er last van hebben.

Egbert is, zoals hij zelf zegt, een echte workaholic. Hij vindt het fijn dat hij een plek heeft waar hij werkt zodat hij ’s ochtends naar zijn werk kan gaan en ’s avonds weer thuis kan komen. Toch zit hij vaak thuis nog eindeloos op het internet rond te struinen, ideeën op te doen en zijn social media netwerken bij te houden, omdat hij dit zelf leuk vind.

De toekomst voor grafisch ontwerpers is volgens hem afhankelijk van de recessie. De recessie doet volgens hem veel met het gevoel van mensen. Het vertrouwen in het ophouden van de recessie is echter nog aanwezig want hij ziet de toekomst van de grafische wereld rooskleurig in. Ook denkt hij dat het einde van de recessie mensen de gelegenheid zal geven om met de vaardigheden die zij hebben opgedaan tijdens de recessie iets beters te gaan creëren omdat het einde van de recessie, net zoals de ingang, een verandering in kijk op zaken en budgeten zal betekenen.

Tips voor toekomstige kunstenaars en grafisch vormgevers van Egbert:
- Doe dingen met zoveel passie dat mensen geïnspireerd door je worden. De positiviteit die je dan uitstraalt zal anderen daarin meeslepen.
- Doe wat je zelf leuk vindt.
- Vertel aan iedereen waar je mee bezig bent door bijvoorbeeld social media. Hierdoor blijf je “on top of mind” bij mensen.
- Richt je niet alleen op wat jij mooi vind en wil maken.
- Netwerken, en dat begint voor jullie nu al, dus werk op zoveel mogelijk plekken, leer nieuwe mensen kennen, en blijf contact houden via social media, dit maakt nu ook een groot deel uit van mijn klanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Share